Bij de dokter, en dan?

Info voor patiënten

Ook voor uw huisarts of specialist kan het soms niet mogelijk zijn om aan de hand van vragen en lichamelijk onderzoek een volledige diagnose te stellen. Vaak zal hij/zij dan aanvullend onderzoek aanvragen, zoals een röntgenfoto of bloedonderzoek. Dit kan voldoende zijn, maar soms is het nodig om een (stukje van een) afwijking bij u te verwijderen. Dit wordt dan opgestuurd naar de afdeling ‘klinische pathologie’.
Na bewerking in het pathologielaboratorium zal de klinisch patholoog de afwijking onder de microscoop bekijken en zo de diagnose proberen te stellen. Ook kan er aanvullend onderzoek op gedaan worden, bijvoorbeeld DNA-onderzoek.
Zo kan uw arts de behandeling precies op uw situatie afstemmen.

BELANGERIJK VOOR PATIENTEN

Info voor patiënten

Als patiënt krijgt u soms te maken met verder medisch onderzoek. Onderzoeken die soms indrukwekkend lijken door de apparatuur of de ingewikkelde laboratoria. Een onderdeel van het medisch onderzoek kan het klinisch pathologisch onderzoek zijn zoals Symbiant dat verricht.

Het kan voorkomen dat een behandelend arts verder onderzoek nodig vindt om een beter beeld te krijgen van wat er aan de hand is. Zo kan de arts de behandeling beter op uw situatie afstemmen.

In het lab

Wat is pathologie?

Pathologie betekent officieel ‘ziekteleer’. De klinisch patholoog is dus een expert in het onderzoeken van de oorsprong en oorzaak van allerlei ziektebeelden. Denk aan bijvoorbeeld ontstekingen, kwaadaardige tumoren, doodsoorzaken en erfelijke aandoeningen.

De patholoog onderzoekt daarvoor afgenomen losse cellen, weefselstukjes of organen en soms het gehele lichaam van een patiënt.

Al het materiaal wordt eerst met het blote oog bekeken en daarna grondig bestudeerd  onder de microscoop. Meestal kunnen we uw arts vervolgens vertellen wat u (of uw naaste) heeft. Deze informatie wordt in een (digitaal) verslag aan uw arts verstuurd. Hij of zij bespreekt de uitslag met u en maakt een behandelplan.

Uw cellen of weefsels kunnen op verschillende manieren worden onderzocht. Klik hieronder op een kopje om meer te weten te komen over het betreffende onderzoek.

Symbiant is een pathologielaboratorium in Noord-Holland (Noord) waar dergelijke onderzoeken worden uitgevoerd in opdracht van uw behandelend arts.
Uw behandelend arts is dan ook degene die de uitslag met u bespreekt omdat hij/zij een volledig beeld heeft van uw behandeltraject.